Ensi kauden runko hyvällä mallilla

Missä mennään? – Urheilujohto ja päävalmentaja vastasivat

Turun Palloseuran edustusjoukkueen kesäharjoittelu on hyvässä vauhdissa uuden päävalmentajan Tommi Miettisen alaisuudessa. Ensi kauden joukkueen runko onkin lähes valmis. Joukkueeseen on löytynyt viime kauden jälkeen useampi uusi pelaaja, ja jokunen vanha tekijäkin on palannut TPS:n riveihin.

TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama, miten joukkueen rakennus tulevalle kaudelle on sujunut?

Ensi kauden joukkueen runko oli jo hyvällä mallilla varsin aikaisessa vaiheessa. Muutaman hankinnan kohdalla Tommi pääsi vielä täydentämään omat näkemyksensä ja olemme tyytyväisiä siihen, miltä joukkue tällä hetkellä näyttää. Hyökkäys vahvistuu vielä.

Olemme pyrkineet asettamaan entistä isomman painoarvon pysyvyyteen ja jatkuvuuteen ja onnistuneetkin neuvottelemaan pidempiä sopimuksia uusien pelaajien kanssa. Tämän lisäksi olemme erittäin onnellisia siitä, että olemme löytäneet joukkueeseen kovan profiilin pelaajia. On hienoa, että kovan luokan turkulainen pelaaja Markus Nurmi, joka on käynyt oman kasvattajapolun läpi, tekee paluun joukkueeseen. Jos katsomme uusia hankintoja kokonaisuudessaan, niin olemme mielestämme löytäneet laatupelaajia ja myös saaneet heidät kiinnitettyä hyvissä ajoin.

Päävalmentaja Tommi Miettinen, miltä joukkue mielestäsi näyttää tällä hetkellä?

Meillä on hyvä tilanne tässä vaiheessa. Paljon oli jo tehtynä, kun mukaan hyppäsin, mutta olen tyytyväinen hankintoihin, jotka oli jo ehditty kiinnittämään. Hyvässä yhteistyössä pääsin näihin viimeisiin hankintoihin vaikuttamaan. Palmu oli mielestäni ensiarvoisen tärkeää saada tänne ja olen erittäin tyytyväinen, että päästiin hänen kanssaan sopimukseen. 

Meillä on hyvä yhdistelmä kokeneita tasonsa todistaneita pelaajia ja nuoria eteenpäin pyrkiviä pelaajia, mikä on loistava asia. Olen tottunut tekemään töitä nuorten pelaajien kanssa ja saanut hyvän kädenjäljen siinä ja pystynyt kehittämään pelaajia eteenpäin, ja sitä pitää pystyä toteuttamaan täälläkin.

Millainen TPS tullaan näkemään jäällä ensi kaudella ja mitä asioita haluat painottaa?

Peräpeiliin ei katsella. Me haluamme olla määräävässä osassa kentällä, hyökätä viidellä ja puolustaa läheltä viidellä pelaajalla. Sellainen aktiivisuus ja kyky määrätä tempoa sekä rytmiä on minulle keskeinen asia. Isot toimintaperiaatteet ovat, että halutaan olla rohkea, aktiivinen ja raikas. Haluan, että vastustaja joutuu mukautumaan meidän pelimme mukaan, eikä toisin päin.

TPS:n pelaajakoordinaattori Tomi Kallio, miten joukkueen rakennus on mielestäsi sujunut ja onko markkinoilta löytynyt sellaisia pelaajia, joita haettiin?

Ainahan se on tietynlainen palapeli mitä me koetaan tärkeiksi asioiksi menestymisen kannalta. Totta kai me halutaan pitää kiinni siitä, mikä on tuottanut hyvää tulosta ja myös oppia virheistä tai epäonnistumisista. Finaalivuosina meidän pelaajiltamme löytyi sellainen riittävä nälkä menestyä ja päästä eteenpäin urallaan, ja meillä on mielestäni tullut lisää sellaisia pelaajia sisään. Tämän lisäksi halusimme tuoda joukkueeseen lisää johtajuutta ja kokemusta ja olemmekin löytäneet muutamia pelaajia, jotka pystyvät tuomaan tätä lisää.

Olemme lisäksi erittäin tyytyväisiä siihen, että monet ensi kauden hankinnoista ovat tärkeiden roolien miehiä, jotka ovat pelanneet kovissa paikoissa ja tietävät mitä voittaminen vaatii. Casimir Jürgensillä on takataskussa viime kaudelta Liiga- sekä CHL-mestaruudet, Emil Johansson oli viime kaudella EHC Red Bull Münchenin mukana voittamassa DEL-mestaruuden ja Oliver Lauridsen on voittanut sekä SHL- että CHL-mestaruuden Frölundan riveissä. Myös Filip Lindberg ja Aarne Talvitie ovat päässeet nuoresta iästään huolimatta todistamaan voittamisen kulttuuria. Filip Lindberg voitti NCAA:n mestaruuden Massachusettsin yliopiston kanssa ja Aarne Talvitie johdatti kapteenina Suomen U20-maajoukkueen MM-kultaan vuonna 2019. 

Pelaajasopimusten yhteydessä mainitut optiot ovat herättäneet keskustelua. Mitä voit kertoa ulkomaan optioista?

Rauhassa mielin voidaan sanoa, että tässä on ensi kauden joukkueemme. Jos ei sitten tapahdu siirtoa NHL:n puolelle, jonka ikkuna sekin sulkeutuu ensi viikolla. Kaikkien sopimustemme pelaajaoptiot koskevat ensi kautta ja sitä eteenpäin. Se on tätä päivää, että kovan profiilin pelaajat katsovat aina eteenpäin urallaan. Kovimpiin maihin verrattuna Suomi on kuitenkin suurilta osin kasvattajamaa. Meille on hieno asia, että pelaajalla on kovat henkilökohtaiset tavoitteet urallaan ja että he ovat valinneet juuri Turun Palloseuran parhaaksi paikaksi kehittyä ja päästä eteenpäin. Me haluamme löytää juuri tällaisia pelaajia, jotka haluavat kehittyä ja ottaa sen seuraavan harppauksen urallaan, emmekä halua olla esteenä jos pelaajalla on mahdollisuus siirtyä kovempiin sarjoihin. Optiot kuuluvat siksi asiaan ja niiden yksityiskohdat vaihtelevat sopimuksesta riippuen.

Pelaajakoordinaattori Mika Suoraniemi, miten näet TPS:n toimintaympäristön nuorille pelaajille tällä hetkellä?

On ollut erittäin hienoa nähdä viime vuosina, miten useat Turun ja sen lähiseudun nuoret kasvatit ovat ottaneet ison loikan TPS:ssa ja tehneet NHL-sopimuksen. Viimeisimpänä heistä kyseiset kehitysaskeleet saavutti Valtteri Pulli. Turun ja sen lähiseudun kasvattien lisäksi olemme pystyneet luomaan hyvän kehitysalustan myös nuorille muualta tulleille pelaajille, kuten mm. Juraj Slafkovskylle, Samuel Knazkolle, Ruslan Ishakoville ja Antti Tuomistolle. Terävimpänä nuolenkärkenä heistä toki Slafkovsky, koska hän oli historian ensimmäinen pelaaja Liigasta, joka valittiin ensimmäisenä NHL:n varaustilaisuudessa. Yhdistävänä tekijänä heillä kaikilla on ollut se, että jokainen pelaaja näki TPS:n oikeanlaiseksi kilpatoimintaympäristöksi kehittyä pelaajaurallaan kohti niitä omia kovia henkilökohtaisia tavoitteita. Pelkkä laadukas toimintaympäristö ei sinällään vielä takaa oikein yhtään mitään, mutta jos pelaaja on itse varsinkin henkisesti valmis laittamaan itsensä työn kautta likoon niiden omien unelmiensa eteen, niin silloin lopputuloksena voi mahdollisesti saavuttaa jotain todella merkityksellistä. 

Miten näet joukkueen ja kilpailutilanteen tällä hetkellä?

Tällä hetkellä meillä on yhteensä kolmetoista 2000-luvulla syntynyttä pelaajaa Liiga -miehistössä. Tietyt näistä pelaajista ovat jo todistaneet tasonsa ja osa heistä hakee sitä lopullista läpimurtoaan Liigan puolella. Takapainetta ja ensiaskeliaan on jo antamassa myös nuorin perälauta, joka koostuu ensimmäisen kerran edustusjoukkueen rosterin puolella olevista 2006 syntyneistä pelaajista mm. Emil Hemmingistä ja Mitja Jokisesta. Kilpailutilanne on nuorten osalta näin ollen positiivinen ja on elintärkeää, että meillä on kilpailukykyinen toimintaympäristö sekä edustusjoukkueessa että U20-nuorissa. Edustusjoukkueesta ilman peliaikaa jäävät nuoret pelaajat voivat pelata U20-joukkueessa isommassa roolissa ja laadukkaan kehitysympäristön kautta kasvaa rauhassa kohti ammattilaisuutta. 

Eikä ole syytä unohtaa nuorempia ikäluokkia seuran kilpapolussa, jotka mahdollistavat tämän jatkuvuuden ja nuorten pelaajien esiinmarssin myös tulevilla kausilla. Viime kaudella U20-nuorten lisäksi sekä U18- että U16-juniorit taistelivat molemmat tiensä neljän parhaan joukkoon valtakunnan SM-kilpasarjoissa. Tämä on mielestäni todiste siitä, että asioita tehdään täällä oikein ja näissä eri joukkueissa on valtava tulevaisuuden potentiaali kasvamassa. Haluamme toimia jatkossakin turkulaisten ja myös lähialueiden sateenvarjoseurojen pelaajille ponnahduslautana. Mielestämme tämä on edelleen se oikea tie, kun kasvatetaan sitä Turun Palloseuran tulevaisuuden kivijalkaa.

TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama, miten sinä näet TPS:n pelaajapolun merkityksen?

Se on toimintamme kivijalka. Ensin katsotaan mitä oma pelaajapolku tuottaa ja annetaan pelaajille rohkeasti mahdollisuus. Ykkösprioriteettina on, että omilla kasvateilla on mahdollisuus haastaa paikasta Liiga-miehistöön. Kaikki paikat eivät tietenkään täyty näillä pelaajilla ja toinen prioriteetti on sitten millä ja minkä tyyppisillä pelaajilla nämä paikat täytetään – Ei toisin päin niin että maailmanmarkkinat ovat auki ja hankitaan ensin kaikki mahdolliset ulkoa ja jaetaan sitten loput paikoista meidän omille kasvateillemme.

Aloita kirjoittaminen ja paina Enter

Pääyhteistyökumppanit