1995-1999

MENESTYSTÄ SUOMESSA JA EUROOPAN KENTILLÄ

1994-95

Joukkueesta kauden 1994–95 edellä lähtijät olivat kokeneimmasta päästä. Jouko Narvanmaa oli pakotettu lopettamaan selkävamman takia. Hannu Virta siirtyi Sveitsin Grasshoppersiin. Puolustajista Erik Kakko ja Tom Koivisto vuokrattiin HPK:hon, ja samaan seuraan vastuullisempaa roolia hakemaan siirtyi myös Kai Nurminen.

Pelaajauransa Suomessa päätti myös Tanskan Esbjergiin siirtynyt Jukka Vilander. Esa Keskinen valitsi joukkueekseen ruotsalaisen HV71:n. Marko Jantunen siirtyi Göteborgiin Västra Frölundan riveihin, Pavel Torgajev kelpasi NHL-joukkue Calgary Flamesille ja Reijo Mikkolainen palasi Tampereelle seitsemän SM-kullan kanssa. 

Aukkoja paikattiin ryppäällä raumalaisia, Tuomas Grönman, Kimmo Rintanen ja Harri Suvanto. Oulussa syntynyt Mika Alatalo siirtyi Tepsiin niin ikään Lukosta. Kuopiosta Turkuun saatiin Kimmo Timonen ja Oulusta Turkuun halusi Hannes Hyvönen. Omista junioreista liigaan nousivat Sami Salo, Mika Lehtinen ja Simo Rouvali. Kaikkiaan TPS käytti runkosarjassa 35 pelaajaa.

Kahtena vuotena TPS:n riveistä muualle oli nyt siirtynyt 22 pelaajaa. Nyt liigaan lähtenyt joukkue oli keski-iältään liigan nuorin, vain hieman yli 22 vuotta. Joukkueen tueksi saatiin kaksi kokeneempaa pelaajaa, Vjatseslav Fandul ja Raimo Summanen, joka teki paluun joukkueeseen Jokereista.

Saku Koivu oli joukkueen kiistaton tähtipelaaja. Vastustajien kauhuksi Vladimir Jursinov peluutti loukkaantumisten takia Sakua kahdessa ketjussa varsin usein. Kauden liigassa nähtiin nousijajoukkueena TuTo, mutta valitettavasti paikallisderbyjen tunnelma jäi vaisuksi. Kauden kuudesta kohtaamisesta TPS voitti viisi ja TuTo yhden.

SM-liigaa väritti NHL-lakko, joka toi Tepsiin German Titovin. Hyökkäyksessä TPS oli kauden ajan vahvasti ykkösketjunsa Jere Lehtinen – Saku Koivu – Raimo Summanen varassa. Puolustajista Marko Kiprusoff ja Alexander Smirnov antoivat tärkeän panoksen.

Maalivahdin paikasta kisailivat syksyn ajan Rokama ja Lecklin, mutta niskaan hengittivät nuoret Miikka Kiprusoff ja Fredrik Norrena. Norrena valtasi paikan kevääksi, mutta Kiprusoff tuli välierissä vahvasti esille. Näiden neljän maalivahdin takana kasvoi vielä Jani Hurme.

Runkosarjassa TPS oli huikean loppukirin jälkeen neljäs, voittaen kahdeksan viimeistä ottelua maalierolla 58–15. Pudotuspeleissä puolivälierävastustaja JyP pyristeli vain aluksi. TPS meni välieriin otteluvoitoin 3–1.

Lukko asettui välierissä ottamaan mittaa TPS:stä. Lukolla oli kotietu, joka ei paljoa painanut, kun TPS vei ensimmäisen ottelun nimiinsä numeroin 6–4. Toisen ottelun Lukko vei nimiinsä Jari Torkin 34 sekuntia ennen loppua tekemällä maalilla 4–3. Kolmanteen otteluun Jursinov teki yllättävän ja rohkean siirron. Maalille asettui vasta 18-vuotias Miikka Kiprusoff. TPS voitti ottelun taas numeroin 6–4. Neljännen ottelun TPS voitti 4–3 ja oli jälleen valmis finaaleihin Jokereiden kanssa.

Jokereilla oli kotietu ja sitä pidettiin finaaliparin ehdottomana suosikkina. Jokerit veikin ensimmäisen ottelun numeroin 2–1. Loppuunmyydyssä Turkuhallissa TPS voitti kuitenkin seuraavan ottelun numeroin 3–1. Kolmanteen otteluun lähdettiin jo ennakkoon kuumissa tunnelmissa.

Jokerit meni ottelussa omia teitään ja johti muutama minuutti ennen ottelun loppua 5–1. Silloin kentällä räjähti. Joukkotappelun seurauksena kumpikin joukkue sai 25 000 markan (n.4200 euron) sakot epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. Ottelukieltoja ja pelikieltoja seurasi, mutta kahden päivän päästä pelattuun neljänteen kohtaamiseen joukkueet tulivat jo viilentyneinä.

TPS voitti ottelun 5–2. Ratkaisevaan viidenteen finaalipeliin TPS lähti voitontahtoisena, mutta varsin rauhallisena. Kun TPS:n bussi lähti Turusta kohti viidettä finaaliottelua Jokereita vastaan, puolustaja Kari Harila tiesi, miten ottelussa kävisi.

– Kerroin Ramille (Raimo Summanen) nähneeni unta, että hän tekee kolme maalia, ja että voitamme pelin. Rami oli psyykannut itsensä ja oli ihan hirveässä vireessä. Hän tekikin sitten kolme vai neljä maalia. Se oli selvä etiäinen, eikä ollenkaan hassumpi sellainen, Harila muisteli Tepsin Musta-lehdessä keväällä 2005.

Rami ei aivan niin monta maalia tehnyt, mutta hän teki 1–0 maalin Saku Koivun syötöstä. Harri Suvanto teki Tepsille 2–0. Raimo Summanen teki 3–0. Petteri Nummelin teki 4–0. Kimmo Rintanen 5–0. Jokerit rikkoi Norrenan nollan vain 14 sekuntia ennen ottelun loppua, mutta se ei haitannut turkulaisriemua yhtään. ”Mestareita onko heitä, on, on, on!” kaikui hallissa. 

Syksyllä vielä pikkupoikaryhmäksi nimetty ryhmä oli kasvanut mestariksi. Viidennen kerran kuuden vuoden aikana Turussa vietettiin kultaisia juhlia. Saku Koivu voitti liigan pistepörssin ylivoimaisesti 74 pisteellä ja putsasi liigan palkintopöydän: Suomen paras jääkiekkoilija, play offsien paras pelaaja, Osuuspankin avainpelaaja ja SM-liigan All Starsin keskushyökkääjä. Hän sai myös kultaisen kypärän pelaajien valitsemana liigan parhaana pelaajana.

1995-96

Kevään 1995 maailmanmestaruus vei maailmalle Jere Lehtisen, Saku Koivun ja Marko Kiprusoffin. Petteri Nummelin suuntasi Ruotsiin, Raimo Summanen lopetti jääkiekkoilijan uransa. Ari Vuori ja Jouni Rokama jättivät SM-liigakuviot. Aki Berg varattiin Los Angelesiin ja nuorukainen lähti sinne heti.

Turkulaiset hyvästelivät suosikkinsa hyväntekeväisyysottelussa, jossa pelasivat kaikki Suomessa lomailleet NHL-ammattilaisemme. Jursinov ja Koivu olivat jälleen vaikean tilanteen edessä. Nuorista pelaajista oli jälleen rakennettava huippujoukkue. Latviasta tuli Jursinovin oppiin Karlis Skrastins. Kuopiosta tulivat Tommi Miettinen ja oululainen Sami Mettovaara. Oulun Kärppien kakkosdivisioonamiehistöstä Miikka Rousu tunki itsensä joukkueeseen omalla määrätietoisuudellaan otettuaan itse yhteyttä Jukka Koivuun.

Maalivahdin paikasta kilpailivat Norrenan kanssa Miikka Kiprusoff, Kimmo Lecklin ja uutena yrittäjänä Jani Hurme. Joukkue oli niin voimakkaasti muuttunut, ettei ennakkosuosikin viittaa asetettu hallitsevan mestarin hartioille.

Nuori joukkue pärjäsi kuitenkin runkosarjassa mainiosti. Selityksenä menestykselle Jursinov totesi joukkueen tasaisuuden. Selvää ykköskenttää ei ollut ja vastuu jakaantui aikaisempaa tasaisemmin joka kentälle.

Fredrik Norrena ja Miikka Kiprusoff hoitelivat maalivahdin tehtävät. Hurme sai tilaisuutensa joukkueen valmistautuessa Eurooppa cupin välieriin, kun Jursinov halusi lepuuttaa Norrenaa ja Kiprusoffia. Hurme käytti näytön paikkansa, ja kun Norrenan ottelut Euroopan cupissa eivät onnistuneet, hän putosi tammikuussa kolmosvahdiksi Kiprusoffin ja Hurmeen jakaessa tehtävät.

Jokerit-ottelut olivat kauden kohokohtia. Ne pelattiin loppuunmyydyissä halleissa niin Turussa kuin Helsingissäkin. Paikalliskamppailut TuTon kanssa olivat edelleen melko vaisuja tilaisuuksia. TPS sijoittui runkosarjassa toiseksi seuran ennätyspisteillä 71. Uusiutunut joukkue oli ylittänyt kaikki odotukset.

Puolivälierissä vastaan asettui Ässät. Porilaisten loppukausi oli mennyt huonosti Tsekkipelaaja Jaroslav Otevrelin helmikuussa jääkiekko-ottelussa tapahtuneen traagisen loukkaantumisen* takia, eikä joukkue ei saanut peliään kasaan tapahtuman jälkeen. TPS vei ottelusarjan voitoin 3–0.

Länsirannikon valloitus jatkui välierissä, kun vastaan saatiin Lukko. Voitoin 3–1 TPS meni finaaliin materiaaliltaan ylivoimaista vastustajaa Jokereita vastaan. TPS:ltä puuttui ratkaisijoita. Joukkue pystyi neljässä finaaliottelussa tekemään vain yhden maalin kussakin. Jokerit oli Suomen mestari otteluvoitoin 3–1.

1996-97

TPS:n jääkiekkoilulle kausi 1996–97 oli juhlavuosi. Kunniakas Turun Palloseura täytti 75 vuotta, ja samalla tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä kun jääkiekkoilu alkoi Tepsissä. Poistuma joukkueesta oli jälleen melkoinen, erityisesti siksi, että Bosman-päätös avasi pelaajien portit ulkomaille ilman siirtomaksuja.

Ruotsiin Tepsistä lähtivät Alatalo, Pirjetä ja Sillgren. Hyökkäykseen saatiin Mikko Eloranta ja Toivo Suursoo. Farmijoukkue Kiekko-67:n riveistä liigaan nousivat Jani Kiviharju ja Juho Jokinen. Mr. TPS, Hannu Virta, palasi Tepsiin joukkueen merkittävimpänä vahvistuksena ja Venäjän maajoukkueessa pelannut puolustaja Andrei Skopintsev teki sopimuksen TPS:n kanssa.

Tuomas Grönmanin odotettu siirto NHL:n Chicagoon ja Kari Harilan siirtyminen Ruotsiin eivät näin jättäneet aukkoja puolustukseen. Hannu Jortikan asiantuntemusta käytettiin hyväksi, kun päädyttiin tarkan harkinnan jälkeen ottamaan kaksi ruotsalaista riveihin. Marcus Thuresson ja Niklas Sundblad osoittautuivat erinomaisiksi hankinnoiksi. Nuori oululainen Jaako Niskavaara sai vielä hakea tuntumaa pääasiassa A-nuorten ja Kiekko-67:n riveistä. Mika Koivunenkin täydensi kauden aikana loukkaantumisten takia vajaaksi jäänyttä puolustusta.

Maalivahtiosaston ruuhkaisuus sai Miikka Kiprusoffin tekemään oman ratkaisunsa. Hän siirtyi Tukholman AIK:hon menestyen loistavasti. Jani Hurme oli Jursinovin valinta ykkösvahdiksi ja kun Jursinovin pelifilosofiaan kuului peluuttaa parasta miestä jatkuvasti, ei muille tilaa tullut. Fredrik Norrena halusikin siirtoa muualle ja lopulta hänkin meni Tukholman AIK:n joukkueeseen. Kimmo Lecklin pelasi kauden aikana vain kaksi liigaottelua.

Alusta alkaen runkosarja oli lähinnä TPS:n ja Jokereiden kilpajuoksua. Edellisen kauden tapaan hallit myytiin joukkueiden kohdatessa loppuun ja kahdeksan kierrosta ennen runkosarjan loppua TPS johti sarjaa neljän pisteen erolla. TPS hävisi kahdeksasta ottelusta neljä, voitti kolme ja yksi päättyi tasan. Voitot riittivät runkosarjan toiseen sijaan.

Jani Hurme pelasi kaudella 1996–97 neljä nollapeliä, jolla Jamppa sivusi Urpo Ylösen kaudella 1975–76 tekemää seuraennätystä. Puolivälierissä TPS sai taas vastaansa Ässät. Välieriin TPS meni otteluvoitoin 3–1 ja seuraavaksi vastaan asettui HPK.

Kuudessa keskinäisessä runkosarjan ottelussa TPS oli kyennyt vain yhteen voittoon hämeenlinnalaisten voitettua kolmasti. HPK voitti kaksi ensimmäistä kohtaamista ja oli vain voiton päässä finaalipaikasta. Pitkäperjantaina Turussa pelattu kolmas ottelu kääntyi lopulta Miikka Rousun maalilla TPS:n 5–4 voittoon.

Neljänteen otteluun Hämeenlinnaan TPS lähti edelleen veitsi kurkulla. Ottelu meni jatkoajalle 1–1 tilanteessa. Vain runsas minuutti jatkoaikaa oli pelattu, kun Hannes Hyvönen sai kiekon sohittua maaliin suojuksista. Ottelusarja oli tasoitettu ja ratkaiseva viides ottelu pelattiin Turussa. Ottelun alussa HPK meni ”vanhan vainoojan” Risto Jalon maalilla 1–0 johtoon. Mikko Eloranta tasoitti juuri ennen ensimmäisen erän loppumista. Toisessa erässä HPK meni 2–1 johtoon Marko Palon maalilla. Antti Aalto tasoitti ja Mikko Eloranta vei Tepsin 3–2 johtoon. Mikko Elorannan kolmannella maalilla johdettiin jo 4–2. Kimmo Rintanen viimeisteli viimeisessä erässä loppuluvuiksi 6–2, ja TPS oli selvittänyt tiensä taas loppuotteluihin.

Vastassa oli taas Jokerit. Vaikka Jokerit olisi ollut runkosarjan voittajana oikeutettu aloittamaan ottelusarjan kotonaan, pelattiin ensimmäinen peli Turussa, sillä SM-liigan ja Turkuhallin välinen tietokatkos oli antanut hallin pelipäivänä muodostelmaluistelijoiden maailmancupille. Jokerit suostui tulemaan avaukseen Turkuun.

Ottelu oli odotettua vaisumpi ja tasatilanteessa 2–2 lähdettiin jatkoajalle. Neljän minuuttia oli pelattu kun Otakar Janeckyn syöttö löysi Juha Lindin ja ottelusarja oli Jokereille 1–0. Seuraavat kaksi ottelua pelattiin Helsingissä. TPS pelasi kovalla tahdolla, mutta jotain kuitenkin puuttui. Hopealle jäänyttä Tepsiä lohdutti kuitenkin kauden aikana voitettu ensimmäisen Euroopan liigan voitto.

1997-98

Vladimir Jursinovin kuuden vuoden jakso TPS:n päävalmentajana oli tuonut kaksi mestaruutta ja kolme hopeaa, mutta hänen viimeinen kautensa 1997–98 Tepsissä oli pettymys. TPS voitti tosin runkosarjan kolmen pisteen erolla ennen HIFK:ta, mutta pudotuspeleissä taivas pimeni.

Sarjan kahdeksas joukkue Kiekko-Espoo pudotti Tepsin tylysti 3–1 voitoin. Tepsin lopullinen sijoitus kauden sarjassa oli viides. Putoaminen puolivälierissä ei ollut syynä valmentajan vaihtoon, vaan asiasta oli sovittu jo paljon aiemmin. Tahtipuikon heiluttajaksi palasi kausilla 1989–91 TPS:n kolmeen mestaruuteen johdattanut Hannu Jortikka.

1998-99

Hannu Jortikka nosti valmennuksen johtoon vierelleen Kari Jalosen ja Hannu Virran. Virta loikkasi valmentajan tehtäviin suoraan kaukalosta päätettyään 18 vuotta kestäneen valmennusuransa. Jalosella oli kokemusta juniorijoukkueiden valmentamisesta ja alle 19-vuotiaiden maajoukkueesta. Molemmat saivat Jortikalta paljon vastuuta. Jalonen työskenteli hyökkääjien ja Virta puolustajien parissa.

Joukkueen kokoaminen kaudelle 1998–99 onnistui hyvin. Maalivahti Miikka Kiprusoffin ja puolustaja Aki Bergin NHL-sopimukset tökkäsivät ja molemmat pelasivat kauden Turussa. Ruotsista mustapaitoihin tulivat Marko Kiprusoff, Jouni Loponen, Joni Lius ja Mika Alatalo. TPS voitti runkosarjan piste-ennätyksellä 81, mikä tarkoitti 1,5 pistettä pelattua ottelua kohti.

Pudotuspeleissä JyP ja SaiPa olivat kevyitä TPS:n käsittelyssä. Finaaleissa vastustajaksi luisteli liigan ehdoton suosikki HIFK. Kamppailut muodostuivat lähes sodaksi, mikä ei ollut jääkiekon imagolle hyvä asia.

Kolmas finaaliottelu Turussa, josta kohu nousi, miellytti kuitenkin Turun Sanomien toimittaja Erkki Liesmäen kirjoituksen mukaan katsojia. Toinen TS:n toimittaja Heikki Kulta kirjoitti: ”Jääkiekon kolmannessa SM-liigafinaalissa Turkuhallissa tunnelma oli kuin ylikuumassa löylyhuoneessa. Ison osan löylyistä aiheutti tuomaripari Pekka Haajanen – Markku Kruus. Kaksikko valeli tuomioillaan ja myös viheltämättä jättämisillään tunteikkaimpien pelaajien kypäränaluset hehkuviksi kiukaiksi.”

Kuuman kolmannen ottelun jälkeen ottelusarja oli katkolla Tepsille. Ottelun tunnelma oli rauhallinen. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaakin tarkemmin, ja Miikka Kiprusoff piti omalla maalillaan nollan. Mika Alatalo otti kolmannessa erässä puolessa kentässä kiekon ja lähetti sen kohti Tim Thomasin maalia. Kiekko kimmahti HIFK-puolustaja Jani Nikon mailasta, mutta muuten Thomasilla oli avointa tilaa nähdä kiekko koko oma kenttäpuoliskonsa matkalta. Onnekkaastikin kiekko meni Thomasin selän taa, ja vaikka peliaikaa oli vielä viitisentoista minuuttia, ei HIFK saanut maalia aikaiseksi. TPS voitti mestaruuden, eikä TPS-hyökkääjä Jani Kiviharju ollut ainoa, jolta lähti ääni mestaruusjuhlissa.

LÄHTEET: Mäki Heikki & Toivola Eero. TPS-historiikit Raitapaidat tulevat (1972), Mustavalkoisten tahdissa (1982), Kultaiset vuodet (1997), Parhaassa seurassa 80v (2002), Turun Sanomat 17. ja 19.4.1999 ja Musta-lehti 1/2005.

*Tsekkipelaaja Jaroslav Otevrel loukkaantui vakavasti jääkiekko-ottelussa helmikuussa 1996. Loukkaantumisesta aiheutui neliraajahalvaus. Porin Ässät on jäädyttänyt Otevrelin pelinumeron.

Aloita kirjoittaminen ja paina Enter

Pääyhteistyökumppanit